Oud-speler François "Swat " Van der Elst overleden.

Vannacht is onze ex-speler François Van der Elst overleden na een hartaanval afgelopen weekend. Hij beëindigde zijn carrière bij Sporting Lokeren in 1985.

Oost-Vlaming François Van der Elst blonk in de jeugd uit bij Mazenzele en het was daar dat hij werd opgepikt door Anderlecht in 1969. Hij debuteerde er in de basis toen hij net geen 17 jaar oud was. Hij speelde er zowel in de spits als rechtsbuiten en zelfs rechtsachter. Al in zijn debuutjaar won hij zowel de titel als de Beker. Onder Urbain Braems groeide hij in het seizoen 1972-1973 uit tot absolute topper. Hij zou er zeven jaar spelen. In die periode won hij twee titels, vier Bekers en stond hij drie jaar op rij in de finale van Europacup II.

Na zijn periode bij Anderlecht speelde hij voor het Amerikaanse New York Cosmos (1980-1981) en West Ham United (1981-1983).  Hij beëindigde zijn carrière bij Sporting Lokeren waar hij speelde van 1983 tot 1985. Hij vormde er eerst een aanvalsduo met René van der Gijp, later werd hij vooral ingezet als rechtsachter. In de eerste wedstrijd van het seizoen 1985-1986 brak hij zijn been, meteen het einde van een erg succesvolle carrière.

Hij was ook 44 keer international. Zo was hij er bij op het EK van 1980 in Italië. België verloor toen de finale van  West-Duitsland. Op het WK van 1982 kwam hij niet verder dan twee invalbeurten.

Aimé Anthuenis: “Vreemd dat Swat er nu niet meer is. Ik ontmoette hem een maand geleden nog in Aalst, op de uitreiking van de Raymond Goethals trofee. Hij zag er toen goed uit. Ach, het was een echte topper in zijn tijd. Heel erg goed maar tegelijk heel erg bescheiden. Hij lag ontzettend goed in de groep ook. Zijn transfer naar Lokeren had heel wat voeten in de aarde. Raymond Goethals wou hem in Standard, hij was er zelfs al officieus voorgesteld. Maar voorzitter Rogiers deed nog een ultiem bod dat hem naar Daknam haalde. Hij was nog erg nuttig voor Sporting, maar die beenbreuk in de eerste wedstrijd van het seizoen 1985-1986 was er teveel aan. Nadien had ik nog regelmatig contact met hem. In de periode na het voetbal had hij het niet altijd gemakkelijk, maar hij bleef de minzaamheid zelf. Een groot verlies voor het Belgisch voetbal.”

Sporting Lokeren biedt de familie zijn oprechte deelneming aan.

Logo Q-teamLogo Maximum ImageLogo JartaziLogo ConcordiaLogo Combell