Het Daknamstadion voor de verbouwingen van 2000-2003

Het Daknamstadion dankt zijn naam aan zijn ligging. Het is namelijk net gelegen in de kleinste deelgemeente van Lokeren : Daknam.

De eerste tribune is gebouwd in 1956. Er was plaats voor 600 à 700 mensen. Toen werden er hondenkoersen georganiseerd en aan atletiek en amateurvoetbal gedaan !

Bij de fusie tussen Racing en Standaard Lokeren werd op zoek gegaan naar een nieuwe lokatie. Het stedelijk stadion in Daknam was op dat moment vrij en vormde dus meteen de nieuwe thuishaven van de kersverse fusieclub.

In 1971-1972 speelde Sporting, toen nog een derdeklasser, in de Belgische Beker de 16de finales tegen Standaard Luik. Twaalfduizend toeschouwers verdrongen zich in het Daknamstadion om de kampioen-in-spé aan het werk te zien tegen het grote Standaard. De Luikenaars, zonder Van Moer, botsten keer op keer tegen een uitstekend keepende Etienne Opdorp. In de 51ste minuut scoorden de bezoekers via Johansson. Sporting sloeg terug in de 66ste minuut. Een vrije trap werd door Jef Jurion op het hoofd van Aimé Anthuenis geschilderd: 1 - 1. Lokeren dwong nog verlengingen af, maar zag zich uiteindelijk geveld door een doelpunt van Cvetler. De club verliet met opgegeven hoofd de beker, het Daknamstadion kende z'n eerste hoogtepunt. Onderstaande foto geeft een beeld van het stadion toen.

Lokeren speelde met: Opdorp, Ingels( Van Damme), Van den Eynde, Antheunis, Everaert, Rogiers, Jurion, Speleman (Van Daele), Tielemans, Braem, Vacenovski.

Daknam tijdens Lokeren -Standard 1971-1972

Ruim 10 jaar later, begin jaren '80, was tribune oost voltooid en stond er een nieuw hoofdgebouw. Toen zag het complex er als volgt uit:

Op 4 augustus 1986 passeerde een hevig onweer en een windhoos boven het Waasland. Ook het stadion deelde in de brokken. Meer dan de helft van de metalen dakbedekking van de Oost-Tribune werd weggeblazen.

Daknam na de windhoos van 1986

Ruim 10 jaar later, in 1997 werd begonnen aan een eerste reeks verbouwingen. In een eerste fase werden vak 6 en 7 van een dak voorzien. Tegen de start van seizoen 1998-99 waren de werken voltooid.

Vak 6 - 1997
Vak 6 - 1998

Hierna wordt de binnenkant van het hoofdgebouw aangepakt. De douches voor de spelers waren immers dringend aan vernieuwing toe! De voor en na is wel duidelijk:

douche_oud1douche_oud2douche_nieuw

In 2000 volgde dan logischerwijs de vernieuwing van de buitenkant van het hoofdgebouw. In deze fase werd ook de Laurenti feestzaal gebouwd. Van deze gebeurtenis kun u een foto-reportage bekijken. Tot voor deze verbouwingen zag het hoofdgebouw er zo uit:

hoofdgebouw 1996

De oorspronkelijke maquette bij de lancering van Sporting Lokeren Sint-Niklaas Waasland en het uiteindelijke resultaat:

maquette 1999stadion 2000

In 2001-02 werd Daknam een stuk veiliger door een -controversiële- vakkenwissel. Vak 6 en 7 werden voortaan de vakken voor de bezoekers. De bezoekers zouden voor en na de wedstrijd gescheiden blijven van de sporting-supporters. Vak 3 werd de nieuwe thuishaven van de Sporting-supporters. Ook het vervallen vak 5 (rechts naar de hoofdtribune) werd definitief gesloten.

vak 5 - 1997

In 2003-04 viel vervolgens ook het doek over een deel van vak 3. Het gedeelte achter het doel bleef bij thuiswedstrijden nagenoeg leeg en was niet meer veilig te noemen.

vak 3 - 1997vak 3 - 2001vak 3 - 2001

Voor de wedstrijd tegen Manchester City werd eenmalig een tijdelijke tribune gebruikt.

manchestertribune

Logo Q-teamLogo Maximum ImageLogo JartaziLogo ConcordiaLogo Combell