21:05
Rocchi Gianluca (Italië)
8400
logo Trabzonspor A.S.

Lokeren heeft een half mirakel nodig wil het zich nog kwalificeren voor de volgende ronde in de Europa League. Thuis kwam het niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Trabzonspor. Na een vroege 1-0 verzuimden de Waaslanders in de eerste helft de 2-0 te maken en blunderde doelman Copa bij het tegendoelpunt. Daardoor staat Lokeren nu pas op de derde plek in groep L, op drie punten van de Turken.
Lokeren moest winnen van Trabzonspor om in de running voor een Europese winter te blijven, maar moest het daarvoor wel zonder de geelgeschorste smaakmaker Hans Vanaken doen. Junior Dutra was zijn vervanger. Aan de overkant stond er met Halilhodzic, die op het WK Algerije nog coachte, een oude bekende voor de dug-out. De Waaslanders grepen Trabzonspor meteen naar de keel. Mbaye Leye kon zich na slap verdedigen doorzetten langs de lijn en vond Junior Dutra. De Braziliaan deed alles goed, en vond aan de tweede paal Ayanda Patosi, die de bal knullig op doelman Öztürk tikte. De Zuid-Afrikaan had echter geluk dat hij de afgeweerde bal tegen zijn scheenbeen kreeg, waarna het leer wel in doel hobbelde: 1-0, een droomstart voor Lokeren. Lokeren verzuimt voorsprong uit te bouwen Door die vroege openingstreffer konden de Oost-Vlamingen met de glimlach achteroverleunen en de Turken laten komen. Trabzonspor kwam, maar kon geen grote kansen forceren en liep op slag van rust bijna in het Lokerse mes. In een actie die verdacht veel leek op het openingsdoelpunt ging Dutra op wandel door de Turkse defensie, waarna hij de bal panklaar legde voor Patosi. Maar moederziel alleen op een meter of zes-zeven van doel miste die de botsende bal compleet en leverde een rollertje af. Het thuispubliek was nog niet bekomen van die gemiste kans of de 2-0 leek alweer in de maak. Nill De Pauw omzeilde de buitenspelval en kon alleen op Öztürk af, maar duwde de bal te ver voor zich uit en botste op de goalie. De bal was vrij en lag klaar voor de aanstormde Dutra, maar die slaagde er nog in de bal op een Trabzonspor-speler te mikken die zijn doelman was komen bijstaan op de doellijn. Lokeren miste alweer dé kans op de 2-0. Copa flatert bij gelijkmaker Des te pijnlijker werd het toen Trabzonspor op slag van rust toesloeg. Nog geen grote kans gehad, maar plots hingen de bordjes wel gelijk. Yatabaré zette Alexander Scholz een paar keer in de wind en pakte toen haast vanop de achterlijn uit met een onmogelijke knal. Lokeren-keeper Barry Boubacar Copa was verrast door de pegel en sloeg de bal onhandig tegen de deklat, waarna de bal in de loop van Trabzonspor-spits Waris belandde: 1-1. Wat een optater voor de thuisploeg. Lokeren had in de tweede helft moeite om terug in zijn spel te komen, en toen dat dan toch gebeurde na een afgeblokte trap van Patosi, grepen de Turkse fans in. Net zoals de Champions League-wedstrijd bij Borussia Dortmund, waar de Galatasaray-fans keet schopten, gingen de 'supporters' van Trabzonspor helemaal over de schreef. Ze hadden aardig wat kilo's aan Bengaals vuurwerk mee het stadion in gesmokkeld, dat plots werd aangestoken. Daknam leek wel in brand te staan. De spelers waren ook duidelijk onder de indruk, want nauwelijks een minuutje later bood de Lokerse defensie Yatabaré de uitgelezen kans op de 1-2 aan. Vuurwerkruimer Copa maakte zijn foutje van de 1-1 goed door gepast in de weg te gaan liggen. Kwalificatie wordt moeilijk Lokeren wilde daarna nog wel, maar kwam niet verder dan enkele halve kansjes voor Patosi en Mbaye Leye. Door dit gelijkspel doet Lokeren een ronduit slechte zaak in de strijd om de tweede plek, die na het 2-0 verlies in Trabzonspor voor de Turken is. Lokeren staat drie punten in het krijt bij Trabzonspor, maar doordat het onderlinge resultaat beslissend is bij een gelijk aantal punten, zou het in de komende twee wedstrijden (thuis tegen Legia Warschau en uit bij Metalist Kharkiv) al vier punten meer moeten halen dan zijn tegenstander van vanavond. In de andere wedstrijd in groep L leek er zich in Warschau al vlug een wonder te voltrekken toen Kobin met een geweldige omhaal Metalist Kharkiv, tot voor kort de puntenloze laatste uit groep L, op voorsprong zette bij leider Legia Warschau. Maar zeven minuten later hingen de bordjes alweer gelijk toen Saganowski vergeten werd op een hoekschop en vrije de 1-1 mocht inkoppen. Daar bleef het lang bij, maar vijf minuten voor tijd schonk Duda Legia Warschau na een scherpe counter alsnog de 2-1 en de bijhorende twaalf op twaalf.Verslag: Sportwereld.be