Flament Philippe
3500
logo Standard Liège

Veel te weinig volk op Daknam voor het duel tegen Standard. En de afwezigen hadden deze keer toch echt ongelijk!
Van in het begin van de match is het duidelijk dat beide ploegen voor de aanval kiezen. Sporting poogt drukking te maken en ook Standard speelt duidelijk niet meer volgens het Ivic systeem. Een eerste kans is er voor Pierre die op links doorgaat, de bal over de debuterende Zitka (Dabanovic is in Slovenië voor een interland) wipt maar gelukkig kan Hein Vanhaezebrouck de bal voor de lijn weghalen. Een minuutje later, we zijn dan pas 4 minuten ver, wordt Dago in de diepte gestuurd. Twee Standard verdedigers gaan hard in op Charles die ten val komt in het strafschopgebied, maar Flament (en niet Flamand, laat dat duidelijk zijn), ziet niets en laat doorspelen; meteen animo op de tribunes. Standard laat zich niet onbetuigd, met een schot van Selymes dat wordt gepakt door Zitka. Een mooie schot van Janssens op links wordt gepakt door Runje; de hoek was te scherp. En ook gevaar aan de overkant: Zere verliest de bal, Lukunku kapt Van Dender uit, zet voor naar Mbo Mpenza die de bal mooi doorlaat voor Pierre; zijn schot wordt gepakt. We zijn halfweg de eerste helft als een bedrijvige Janssens voorzet tot bij Dago, die naast de botsende bal trapt. Het lijkt op dat moment opnieuw moeilijk te worden voor Sporting om te scoren. Misschien van ver dan, denkt Chris Janssens. Hij neemt een vrije trap vanop een 30 m, die met moeite wordt gestopt door Runje. En Chris krijgt een herkansing; in de 32ste minuut opnieuw een vrije trap vanop ongeveer dezelfde plaats. Opnieuw een loeihard schot zoals alleen hij dat kan, dwars door de Standard muur en onbereikbaar voor Runje. Een heerlijk doelpunt! Nauwelijks 2 minuten later - Lokeren speelt nu vol overtuiging - zet Ronny Van Geneugden zich goed door en schiet op doel met een plaatsballetje. Runje haalt de bal maar net maar moet de bal lossen. Even een scrimmage op doel tot de bal voor de voeten van Chris Janssens belandt. En dan weten intussen ook de Standard verdedigers wat dit betekent: 2-0 met een atoomschot. Net voor de rust schildert Pierre een voorzet op het hoofd van Afolabi die naast besluit. We gaan rusten met een 2-0 voorsprong. Standard start de 2e helft duidelijk met offensieve bedoelingen: Mornar en Dias komen Pierre en Ernst vervangen. Het is echter Lokeren dat eerst gevaarlijk is; Van Geneugden lanceert M'Bayo op rechts. Die zet goed door en geeft gepast in de loop van de snelle Dago, die de bal kruist naast Runje in doel. 3-0 en de match lijkt gespeeld. Standard lijkt geen vuist te kunnen maken op Daknam. Het is integendeel Lokeren dat blijft komen en de beste kansen krijgt. Schoten van Van Geneugden en Janssens gaan naast, Dago scoort in buitenspel. Tot de 75ste minuut. Blay met een heerlijke actie voorbij een aantal Sporting verdedigers en (duidelijk) een voorzet die binnenwaait in doel. Op VTM noemt men dit een heerlijk doelpunt, maar als dit de bedoeling was van Blay hoort die thuis bij Barcelona en niet bij (dit) Standard. Meteen kruipt wat onzekerheid in de Lokerse ploeg, die dit seizoen natuurlijk al het nodige heeft meegemaakt. En inderdaad, wie bang is krijgt slaag! Vijf minuten later een voorzet vanop links. Zitka komt uit maar mist de bal volledig en Lukunku scoort de aansluitingstreffer. Op 5 minuten is een riante voorsprong een gevaarlijke situatie geworden. Standard heeft vertrouwen geput uit die doelpunten en blijft nu komen. Net op het moment dat ik tegen Tim naast mij op de tribune zeg dat alleen een vierde Lokers doelpunt soelaas kan brengen, vervangt Leekens de leeggespeelde Lisasi door Nikcevic. En die moet me hebben gehoord want koud op het veld verlengt hij een afgeweken schot van Budka in doel. Een verlossend doelpunt dat Lokeren opnieuw kan doen ademen. Van Geneugden trapt op de vuisten van Runje en in de 86ste minuut plaatst Budka de bal vanop links op het hoofd van, jawel, Nikcevic die heerlijk binnenknikt. Geen 10 minuten op het veld en 2 doelpunten, puike prestatie! Net voor affluiten kopt Lukunku nog zijn 2e van de avond tegen de netten, maar dat kan Lokeren niet deren. Lokeren wint overtuigend tegen Standard en maakt maar liefst 5 doelpunten. Was dit de match ven de wederopstanding? Alvast een prachtige prestatie met een proficiat aan de ganse ploeg! Stefaan Roets