20:00:00
Vangompel Danny
8000
logo RSC Anderlecht

Georges Leekens zat niet in de dug-out van Sporting wegens het overlijden van zijn vader eerder op de dag. Lokeren begint goed aan de wedstrijd. De Anderlechtse spitsen worden goed opgevangen en waar mogelijk breekt Lokeren uit. De eerste kans van de match is ook voor Lokeren. Na 7 minuten rukt Vonasek op langs de rechterflank, zet voor naar Lisasi die echter over en naast besluit. Na 10 minuten loopt Vonasek achteraan in op Zetterberg. Deze zet zelf de vrije trap om, die over het doel van Dabanovic gaat.
Na 16 minuten valt dan totaal onverwacht een doelpunt - letterlijk - uit de lucht. Lorenzo Staelens neemt een bal op een eerder ongevaarlijke plaats recht op de slof en de bal valt net onder de deklat binnen. Dabanovic een beetje ongelukkig verslagen dus en op dat moment tegen het gang van het spel in. Lokeren veert echter onmiddellijk terug. Vonasek - opnieuw van rechts - zet voor naar Lisasi. Lisasi controleert goed, draait en wordt duidelijk gehaakt in het strafschopgebied. Iedereen ziet penalty behalve scheidsrechter Van Gompel, die van veel kan worden beschuldigd maar zeker niet van fluiten in het voordeel van de thuisploeg! Er komt nu ruimte langs beide kanten in deze toch wel open wedstrijd. Baseggio heeft veel ruimte op links maar besluit een beetje egoïstisch zelf op doel terwijl Koller en co voor goal klaar stonden. Een half uur zijn we ver als Muzinga achteraan naast de bal trapt. Een scrimmage voor goal eindigt gelukkig voor Lokeren zonder echt gevaar te betekenen. In de tegenaanval duurt de Lokerse opbouw net iets te lang. De vrije ruimte die er lag wordt niet echt uitgebuit. Vonasek komt nog wel tot een schot maar dat waait naast het doel van De Vlieger. Een minuut later de onverdiende doodsteek voor Lokeren. Penicka verliest knullig de bal in het middenveld. Anderlecht profiteert hier optimaal van. De bal belandt immers bij de vrijstaande (in buitenspel!) Radzinski die van een 30-tal meter met een mooie lob over de ver uitgekomen Dabanovic in goal besluit. Lokeren speelt goed verder. Bij een mooie aanval belandt de bal bij Lisasi, die mooi rond zijn as draait en alleen voor De Vlieger komt. Lisasi wordt op een zelfde plaats voor de 2e maal gehaakt in het strafschopgebied. Nu stond referee Van Gompel er zo dicht met de neus op dat ook hij het deze keer heeft gezien. Bal op de stip dus en Van Geneugden zet de strafschop feilloos om. Een ruim verdiend tegendoelpunt van Lokeren, dat blijft komen. Minuten later een schot van Penicka dat net naast gaat. Vonasek krijgt voor de rust nog een prachtkans. Hij talmt echter te lang en de bal wordt hem ontfutseld voor hij tot een schot komt. Aan de overkant gaan Muzingha en Van Haezebrouck in de fout. Hierdoor kan Goor afdrukken. De bal gaat gelukkig net naast de kruising in het zijnet. 1-2 is dan ook de ruststand. Na 5 minuten in de tweede helft een aanvalsgolf van Lokeren. Op corner kopt Abouo mooi in op doel maar de bal wordt van de lijn weggehaald. Het vervolg is nog een verwarrende faze voor het doel van Anderlecht. Niemand van Lokeren komt echter nog tot een schot. 11 minuten in de tweede helft: Lisasi speelt Vonasek schitterend vrij. Een superkans voor Vonasek, die wel goed controleert en zich mooi vrijkapt. Zijn schot gaat onbegrijpelijk over: een reuzekans gemist. Maar Lokeren speelt duidelijk zijn beste wedstrijd van het seizoen en blijft komen. Mooie combinaties en het beste voetbal duidelijk van Lokeren. In voetbal betekent aanvallend voetballen ook dat je ruimte vrijgeeft. Van Haezebrouck flatert achteraan. Opportunist Radzinski knalt op doel maar Dabanovic haalt de bal uit zijn doel. Lokeren dan opnieuw. Lisasi steekt door naar Van Geneugden, maar net iets te ver. Lokeren vervolgt met een schot op doel vanuit een te scherpe hoek echter! Een vrije trap van Van Geneugden belandt op het hoofd van de goed inlopende Abouo, die te bal te hoog op het hoofd krijgt. Anderlecht rukt nog eens op naar doel als Zetterberg onderuit wordt gehaald door Muzinga. Alhoewel nog Lokerse verdedigers achteraan wachten vindt scheids Van Gompel het nodig om direct rood te geven. Anderlecht krijgt nu uiteraard meer ruimte en maakt gretig gebruik van de ademsruimte om nog eens uit te breken. Koller wordt eerst in buitenspel teruggefloten en enkele minuten later kopt hij vrij op Dabanovic. Ekakia rekupereert echter de bal en trapt droog naast Dabanovic binnen. Totaal onverdiend over de ganse match maar daar koop je natuurlijk geen punten mee.
Wie echter denkt dat Lokeren - intussen met 10 - de kopjes laat hangen heeft het mis voor. Geen minuut later kopt Lisasi naar Penicka die van kortbij binnenknalt. Een totaal leeggespeelde Lisasi (prachtige wedstrijd) wordt vervangen door Charles Dago. In blessuretijd kopt en trapt Lokeren nog op De Vlieger. Een wedstrijd die misschien wel geen punten oplevert maar in ieder geval wel hoop doet geven voor de toekomst. Want het Lokeren dat we vanavond aan het werk zagen was duidelijk meer waard dan zijn huidige klassering! Stefaan Roets