06/04/2002
20:00:00
Marchand Yves
2700

Hoeven we het nog te zeggen ? De derby van welleer is niet meer wat hij geweest is. Althans toch voor wat de publieke belangstelling betreft. De verhitte spreekkoren waren er ook al ten tijde van Pfaff en Larsen. Gelukkig kon het toen met minder geweld en minder ordehandhavers. Jammer genoeg is het ook in die zin slecht geëvolueerd. Al voor de wedstrijd werden enkele heethoofden opgepakt en tijdens de rust vloog het bier in de kantine tot tegen het plafond. Bijzonder spijtig dat dit de laatste jaren typerend is voor de Waaslandse derby.
En van de wedstrijd zelf werden we ook al niet bepaald vrolijk. Wel inzet aan beide kanten, maar te veel slordigheden en weinig kansen. De eerste echte grote doelkans is er na 17 minuten wanneer de dribbelvaardige Zezeto Vidarsson en Zéré - notabene de twee minst goede Sportingers - in de wind zet, doorgaat tot aan de doellijn en dan perfect voorzet naar Danilivisius die de open kans naast en over het doel trapt.
Het Lokerse antwoord is er wel één dat kon tellen. Een schitterende pass van Kristinsson tot bij de supersnelle Zoundi die met een magnefieke trap de bal via de vingertoppen van Revel en onderkant lat binnen knalt : 0 - 1.
Van dan af komt Lokeren St.-Niklaas Waasland meer in zijn spel. Echter veel valt er niet meer te noteren en we gaan dan ook rusten bij een nipte Lokerse voorsprong.

De jongens uit de Durmestad zijn feller uit de kleedkamer gekomen. Zoundi op rechts, Bangoura centraal en Sylla op links doen de Beverse verdediging geregeld pijn. Ze worden dan ook bediend door twee pass-perfectionisten uit het hoge noorden : Kristinsson en Gretarsson. Sylla was vlak voor rusten de van het veld getrapte Vonasek komen vervangen. Schande dat Marchand hier geen geel karton voor bovenhaalde. Dat deed hij wel toen Bangoura - welliswaar fel - de bal uit Beverse voeten tackelde.
Aan de blauw-gele kant zagen we een gelijkaardige kans zoals in de eerste helft, deze maal was het Grondin die op een identieke manier miste zoals de Beverse kapitein hem dat had voorgedaan.
Ook Mladen Dabanovic liet zien waarvoor een doelman dient. Hij haalde met zijn lange lijf een afgeweken bal uit de winkelhaak. Hier was Beveren dicht bij de gelijkmaker. Maar eigenlijk kwam de Sportingdefensie nog zelden in gevaar. Vooral een sublieme Soley Seyfo dolde met zijn tegenstanders en kwam er meestal ook aanvallend nog goed uit.
En waar de degradanten al een gans jaar problemen mee hadden, lukte bij Sporting wel : scoren. Davy De Beule duwde een voorzet tot bij Bangoura die koel onder doelman Revel schoof : 0-2.
Lokeren SNW domineerde nu volledig de partij. Met mooi combinatievoetbal maakten ze het leder ongrijpbaar voor een onmachtig Beveren.
Enkel in de slotminuut en blessuretijd drong de thuisploeg nog even aan met drie corners op rij. Maar de bal vond de deklat en Dabanovic op zijn weg.
Daarmee is Beveren mathematisch zeker van degradatie. Alleen de licentiecommissie kan de laatste in het klassement nog in eerste houden... Was er niet ooit sprake van het afslanken van de eerste nationale ?? Dat ze daar maar eens werk van maken in plaats van een BeneCup of Beneliga. Filip Baeke