27/10/2001
20:00:00
Quaranta Jacky
4500

Geen Gretarsson aan de aftrap bij sporting, de Ijslander bleef ziek aan de kant. Soley Seyfo nam zijn plaats in als verdedigende middenvelder. Veel luidruchtige Sportingers waren meegereisd naar 'de parel der Kempen' zoals onze Westelse vrienden hun Kuipje aankondigen. En alvast een tip voor onze eigen DJ: geen Vlaamse schlagers in het Kuipke maar een reeks van muziekhits voor de match een echte Studio Brussel top 100 waardig... wie niet beter wist dacht dat hij op een chirofuif was beland. In de eerste helft kabbelt de wedstrijd goed op en weer, zonder dat er echt veel open doelkansen zijn langs beide kanten. De eerste en meteen grote kans is er voor Westerlo, als Schaessens met een verre bal wordt vrijgespeeld op rechts. Hij kan zijn tijd nemen om voor te zetten maar Zitka komt gepast tussen; de bal rolt voor de voeten van Delen die kan uithalen vanop de penaltystip. Een schitterende duik van Helgason caramboleert de bal tegen Pelic weg uit de gevarenzone. Sporting onmiddellijk gewaarschuwd. Sporting is voor het eerst echt gevaarlijk op een vrije trap. Kristinsson trapt de bal mooi in de vrije hoek, Deelkens kan stoppen en de trap van Bangoura in de rebound is niet krachtig genoeg. Sporting heeft - zoals we tegenwoordig gewend zijn - de beste combinaties in huis, maar Westerlo is toch gevaarlijkst voor doel. Een aanval uit het boekje wordt door Pelic binnengetrapt in de korte hoek. De grensrechter had in de voorafgaandelijke faze Vedran echter buitenspel zien staan. En vlak voor rust trapt Marc Schaessens nog eens een vrije trap op de paal. 0-0 dus bij de rust, en daar mocht Sporting best gelukkig mee zijn. Goede straffe koffie in de bezoekerskleedruimte van Westerlo, want Sporting komt na rust op het veld met de juiste ingesteldheid: Westel naar de keel grijpen en niet meer loslaten. Bangoura en Zoundi zijn in die tweede helft een voortdurende geseling voor de Westelse verdediging. En ook Roman speelt alweer een bere-partij voor Sporting en loopt, werkt en verdeelt het spel als in zijn jonge jaren... Een mens mag er bijna niet aan denken dat Roman eerder dit seizoen bij Beveren werd genoemd. De Westerlo verdediging komt die tweede helft zodanig onder druk dat ze fouten begint te maken. Uitgerekend Serneels speelt een terugspeelbal te kort naar Deelkens. Bangoura gepast tussenbeide en strak rechts binnen: oververdiend 1-0. Die Serneels had eigenlijk niet meer op het veld mogen staan na een aanslag op Runar Kristinsson in de eerste helft. Onze net gerevalideerde Ijslander moest het veld verlaten... En Sam had een minuut later zijn tweede moeten maken na een rush van Zoundi die gemeten de bal op het hoofd van Bangoura legt: Sam mikt een half metertje naast. Westerlo raakt niet uit de Sporting-omknelling en Kimoto besluit enkele malen te egoïstich naast. De match dreigt dan nog te kantelen als een kwartier voor tijd - net als de vorige match - Zoundi op een domme manier een tweede geel krijgt en het veld moet verlaten. Prachtige mach van Patrick Zoundi, maar die domme kaarten moet hij echt leren vermijden... En de arbitrage, tja, die vindt een balletje wegtrappen blijkbaar gevaarlijker dan iemand met een ware aanslag langs achteren laten ongelukkig trappen... Alle hens aan dek dus voor Sporting die laatste minuten, maar verder dan wat geharrewar voor doel komt Westel niet meer. Schitterende tweede helft van ons Sporting, dat met power voetbal en mooie combinaties Westerlo in het eigen Kuipje van de mat speelde. En in de tribunes: 90 minuten sfeer... laat ons van de verhuis van vakken profiteren om ook op Daknam deze ambiance te maken ! Stefaan Roets