31/10/2009
20:00:00
Kuipers Bjorn
22814

Anderlecht blijft in het spoor van leider Club Brugge. Met dank aan de jonge Lukaku, die met anderhalve goal mee de 2-0 gestalte gaf tegen Lokeren. Coach Mathijssen debuteert in competitieverband dus met een nederlaag.
Sporting Anderlecht kon gisteravond nauwelijks imponeren. Lokeren liet het liggen in de eerste dertig minuten, anders was de wedstrijd allicht heel anders gelopen. Boussoufa was geschorst bij de hoofdstedelingen, en dat kwam de creativiteit duidelijk niet ten goede.

Bij Lokeren stond niet Copa maar wel Lazic in het doel. De Ivoriaan blesseerde zich licht bij de laatste opwarming. Mathijssen had ook een verrassing in petto. De 20-jarige Tshimanga, een bij Duffel en Wilrijk opgeleide Antwerpenaar, kwam voor het eerst in zijn nog jonge leven aan de aftrap in eerste klasse. Malki stond in de punt, Sokota zat op de bank.

Achterin koos de nieuwe trainer voor het duo Doll-Strul. Lokeren was in de eerste helft gewoon de betere ploeg. Anderlecht had wel de eerste kans, maar Van Damme kopte de vrije trap van Kanu naast. Daarna waren het vooral de Waaslanders die voor doelgevaar in het strafschopgebied zorgden. Na balverlies van Gillet legde Malki af voor Tshimanga, maar die trapte van dichtbij op de uitlopende Proto. Minuten later kopte Malki van dichtbij in de handen van de Anderlecht-keeper.

Geen twee zonder drie, want halfweg de eerste periode kreeg Lokeren nog een derde open kans, maar na hoekschop kon weer Malki de weg naar de netten niet vinden. De cornerverhouding stond toen trouwens 0-4, dat waren op dat moment veelzeggende cijfers.

Paars-wit deponeerde pas in de 33ste minuut een bal tussen de palen. Het was meteen goed voor een doelpunt. Van Damme zwiepte voor, de onvermijdelijke Lukaku torende boven El Mouataz uit om zijn zesde van het seizoen binnen te knikken. Onverdiend, maar wel een goal van goudwaarde voor de thuisploeg.

Anderlecht was na de pauze iets meer baas, maar overtuigend was het toch allemaal niet. Lukaku was nog de gevaarlijkste man toen hij zich op kracht een mogelijkheid forceerde. Jacobs haalde op het uur Kanu naar de kant voor De Sutter, ook Mathijssen gooide een andere aanvaller in de strijd. Golan mocht voor het eerst sedert lang weer meedoen, hij kwam voor Tshimanga.

Kort daarna werd de match helemaal beslist. Weer lag de 16-jarige spits van de Brusselaars aan de basis. Hij zette twee tegenstrevers in de wind, pakte uit met een strakke voorzet, waarna Gillet fraai Suarez de 2-0 liet scoren.

Lokeren claimde nog een penalty voor fout op Ziv, maar scheidsrechter Kuijpers ging daar niet op in. Daarna fusilleerde Golan nog een keer Proto, maar het sluitstuk van Anderlecht was in bloedvorm gisteravond. De moedige bezoekers hadden een eerredder verdiend, maar kregen die niet. Frutos mocht nog zijn opwachting maken, het op één na laatste wapenfeit. Lazic duwde tot slot een knal van Bouba uit zijn kooi